Bitcoin Cash claimen op de Digital Bitbox

Geüpdatet 2 months ago door Elmar Witjes

Om je BCH te gaan gebruiken dien je deze eerst te splitsen van je BTC. Dit kun je doen in de desktop app van de Digital Bitbox door een nieuwe wallet aan te maken en daar je BTC naartoe te sturen. De BCH blijven dan achter in de oude wallet. Om dit proces zo veilig mogelijk te laten verlopen heb je twee micro SD kaarten nodig.

Stap voor stap:

1. Sluit je Digital Bitbox aan op je computer en zorg dat de micro SD kaart met de backup vanje wallet in je Digital Bitbox zit.
2. Open je Digital Bitbox via de app op je PC.
3. Kijk even in “Manage Backups” in het “Options” menu van de Digital Bitbox en controleer of je backup in orde is. Deze backup is aangemaakt bij het instellen van je wallet en heeft daarbij een naam en een datum gekregen. De naam zou in principe hetzelfde moeten zijn als de naam die je ziet in het hoofdscherm van de Digital Bitbox app, tenzij je dit zelf een keer hebt aangepast.
4. Maak een nieuwe wallet aan door in het “Options” menu op “Reset Device” te klikken.
5. Kopieer nu het ontvangstadres van de nieuwe wallet. Dit kun je vinden onder het kopje “Receive” Deze wallet is nu nog leeg. Dit is het adres waar je straks je BTC naartoe gaat sturen. De BCH zullen daarna achterblijven in je oude wallet.
6. Herstel nu de oude wallet door in het “Options” menu op “Manage Backups” te klikken. Selecteer de oude backup en klik op “Restore”. Voer het wachtwoord van de oude wallet in en open de wallet.
7. We gaan nu je BTC naar het adres van je nieuwe wallet sturen. Wanneer je je BTC niet zou versturen naar de nieuwe wallet genieten je BTC later in dit proces niet meer van de bescherming die een hardware wallet biedt. Je gaat namelijk je oude wallet met de achtergebleven BCH in een ander programma inladen. Dit programma functioneert als een software wallet en geeft dus niet dezelfde bescherming als een Digital Bitbox. Klik op het kopje “Send” in de Digital Bitbox App. Vul het adres van je nieuwe wallet in in het adresveld. Dit adres heb je eerder in het proces gekopieerd. In het veld daaronder vul je het bedrag in dat je wil verzenden. Bij het versturen van je BTC kun je, vanwege de transactiekosten, helaas niet het volledige bedrag verzenden. Het vereist waarschijnlijk een aantal pogingen om op het juiste bedrag uit te komen. Probeer eerst het volledige bedrag minus een heel klein beetje te verzenden. Krijg je een foutmelding dat de balans onvoldoende is? Verlaag dan het bedrag nog een klein beetje. Blijf dit doen totdat de transactie geaccepteerd wordt. Het doel is om het bedrag dat je wil versturen + de transactiekosten zo dicht mogelijk bij de totale inhoud van je wallet te doen komen. Dit proces is helaas vrij omslachtig, maar de fabrikant van de Digital Bitbox belooft dit in de toekomst te verbeteren. Het scherm om BTC te verzenden ziet er als volgt uit:
8. Belangrijk: Wanneer de transactie geaccepteerd is dien je te wachten tot je voldoende confirmaties hebt op het Bitcoin netwerk. Dit kun je zien doordat er op een gegeven moment een groen symbool  in het “History” tabje zal verschijnen.
9. Om de wallet met je BTC volledig te beschermen heb je nu een tweede SD kaart nodig. Stop deze lege SD kaart in je Digital Bitbox. Klik nu onder het kopje “Options” op “Manage Backups”. Klik in het volgende scherm op “Add”. Je maakt nu op de nieuwe SD kaart een backup aan van de wallet waar je BCH op staan. Op deze manier is de backup van je wallet met je BTC in de volgende stap niet blootgesteld aan je computer en loop je dus geen risico dat deze uitgelezen wordt door een mogelijke infectie op je computer.
10. Verwijder de micro SD kaart met de backup die je net gemaakt hebt weer uit je Digital Bitbox.
11. Gebruik nu een micro SD card reader om het backup PDF bestand van je oude wallet te openen. Dit bestand kun je vinden in de map digitalbitbox. Kopieer nu de “Wallet Seed” uit het backup bestand. Ga vervolgens naar het Backup Center
(https://digitalbitbox.com/backup) en kopieer de seed in het “Wallet Backup” veld. Vul vervolgens je wachtwoord in en klik op “Generate”. (Dit script loopt volledig client-side, dus mocht je dat prettiger vinden dan kun je hier je internetverbinding tijdelijk uitschakelen bij het invullen van je BCH wallet gegevens.)
12. Kopieer nu de tekst in het “Electrum Recovery Key” veld.
13. Download nu de Electron Cash Wallet (https://www.electroncash.org/)
14. Doorloop de Electron Wallet installatie.
15. Klik nu in de Electron Wallet Applicatie op “File” en vervolgens op “New/Restore”
16. Geef je nieuwe wallet een naam en druk op “Next”
17. Kies “Standard Wallet” en druk op “Next”
18. Kies nu “Use public or private keys” en druk op “Next”
19. Kopieer hier de Electrum recovery key die je eerder hebt gekopieerd in het backup center
20. Geef de wallet een nieuw wachtwoord en druk op “Next”
21. Je hebt nu een Electrum wallet met je Bitcoin Cash. Vanuit hier kun je nu je BCH versturen, bijvoorbeeld naar een exchange. Deze wallet geniet niet van dezelfde beveiliging als je BTC op de Digital Bitbox.