Hard forks en mijn hardware wallet

Geüpdatet 2 months ago door Elmar Witjes

Bij een hard fork worden alle private keys met bijbehorende munten gekopieerd naar de nieuwe blockchain. Dit betekent dat, wanneer jij in het bezit bent van jouw private key, je dezelfde hoeveelheid munten op zowel de oude als de nieuwe blockchain zal bezitten.

Een hardware wallet, zoals de Ledger Nano S / Blue, TREZOR, of Digital Bitbox, is eigenlijk een soort opslagmedium specifiek voor private keys. Wanneer je een hardware wallet gebruikt voor het bewaren van je munten ben je dus altijd in het bezit van jouw eigen private key. In het geval van een hard fork wordt deze private key dus ook opgenomen in de nieuwe blockchain, waardoor je altijd recht zal hebben op die nieuwe munten.

Zelfs wanneer Ledger, TREZOR of Digital Bitbox een nieuwe munt niet direct ondersteunen in hun software, zal je altijd in staat zijn om jouw munten te claimen. Je kunt in dat geval je private key inladen in een wallet die deze ondersteuning wel biedt. Het is hierbij wel van groot belang dat je goed nadenkt over de veiligheid van jouw private key. Wanneer je bijvoorbeeld jouw Bitcoin private key op jouw computer invult, geniet deze niet meer van de bescherming die een hardware wallet kan bieden. Het kan dan nodig zijn om een nieuwe wallet aan te maken op jouw hardware wallet. Zeker wanneer je meerdere munten op je hardware wallet hebt staan kan dit zorgen voor lastige situaties. Denk dus goed na voordat je met dit proces begint en bedenk bij elke stap of het de veiligheid van jouw munten in het geding kan brengen. Bewaar bij het maken van een nieuwe wallet bovendien altijd je oude private keys. Mocht je iets over het hoofd hebben gezien, dan is het altijd handig om nog toegang te hebben tot je oude wallet.