Hoe gebruik ik mijn Trezor in combinatie met MyEtherWallet

De Trezor ondersteunt het gebruik van MyEtherWallet. In dit artikel beschrijven we hoe dat precies in zijn werk gaat. Meer informatie over het gebruik en de veiligheid van MyEtherWallet kun je binnenkort vinden op onze Blog:

Waar vind ik MyEtherWallet?
Om MyEtherWallet te gebruiken ga je in je internetbrowser naar de volgende link. In Chrome en Opera werkt MyEtherWallet standaard naar behoren. In Firefox en Safari dien je eerst een Universal 2nd Factor (U2F) browser extensie te installeren.

Let op! Controleer altijd de URL en het veiligheidscertificaat. Dit dient er als volgt uit te zien:

Phishing sites kunnen geen toegang krijgen tot je private keys. Ze kunnen echter wel het adres waar je een transactie naartoe wil verzenden aanpassen. Normaliter zou je dit ondervangen door het adres dat op je hardware wallet verschijnt te confirmeren (bij de Digital Bitbox kan dit door deze te koppelen aan je mobiele telefoon). Echter, bij het verzenden van ERC20 tokens heb je deze functionaliteit vooralsnog niet. Het adres dat op je hardware wallet verschijnt ter confirmatie is in dat geval het adres van het token contract en niet het adres waarnaar je wil verzenden. Bovendien krijg je het aantal tokens dat je wil verzenden ook niet te zien. Om deze reden is het erg belangrijk om te bevestigen dat je je niet op een phishing site bevindt. Wanneer je inlogt met de Trezor heb je wel de "Display Address on Trezor" optie om het adres van je wallet weer te laten geven op het scherm van de Trezor. Hiermee kan je bevestigen dat het aangegeven adres inderdaad bij jouw wallet hoort. Hierover lees je later in het artikel meer. Het is verder altijd verstandig om eerst bij wijze van test een kleine transactie te verzenden alvorens je grote bedragen gaat verzenden.

Inloggen op MyEtherWallet
Op de pagina van MyEtherWallet kun je nu inloggen met je Trezor. Zorg er allereerst voor dat je van het Ethereum netwerk gebruikmaakt. Dit is in principe standaard, maar je kunt het rechtsboven instellen of controleren. Het ziet er als volgt uit:

Wanneer dit goed staat ingesteld ga je in het hoofdscherm naar "Send Ether & Tokens".

In het volgende menu selecteer je vervolgens "TREZOR" en klik je daarna op "Connect to TREZOR".

Er verschijnt nu een scherm om je public key the exporteren. Klik op "Export".

Vervolgens dien je de pincode van je Trezor in te vullen. De vakjes met puntjes op je computerscherm corresponderen met de getallen op het scherm van je Trezor. Staat er in het vakje linksboven op je Trezor een 9, dan is dat ook op je computerscherm de positie van de 9. Op deze manier kunnen mensen die jouw computer monitoren toch je pincode niet achterhalen.

Vervolgens dien je een derivation path en een adres te selecteren om mee te werken. Als derivation path kies je de optie waarbij "TREZOR (ETH)" staat.

Wat betreft het kiezen van een adres ben je vrij in je keuze, maar voor je eigen overzicht is het handig om, met name tokens, niet te veel te verspreiden.

Let op: voor het verzenden van tokens worden transactiekosten in ETH gerekend. Wanneer je tokens vanaf je Trezor wil verzenden heb je dus op dat adres ook ETH nodig om de transactiekosten te betalen.

Wanneer je zowel het juiste pad alsook een adres hebt geselecteerd klik je weer op "Unlock your Wallet".

Het overzicht in MyEtherWallet
Nu je jouw Trezor hebt verbonden met MyEtherWallet zie je aan de rechterzijde een overzicht van de munten op jouw adres.

1. Hier staat het adres van je wallet
  2. Deze knop toont het adres van de wallet die je hebt geopend op MyEtherWallet op je Trezor. Dit is handig wanneer je tokens of munten naar je wallet wil verzenden. De Trezor laat het adres zien dat aan jouw wallet verbonden is. Wanneer je munten naar dat adres stuurt ben je dus zeker dat deze op jouw wallet komen te staan. Door het adres op je Trezor te vergelijken met het adres dat je ziet in MyEtherWallet kun je jezelf ervan verzekeren dat het adres op je computerscherm niet is aangepast door kwaadwillende personen.
  3. Hier staat de ETH balans van je adres
  4. Hier staat een link naar de Etherscan en Ethplorer pagina van jouw adres. Je kunt via deze pagina's kijken welke tokens er op je adres staan. Het kan zijn dat je via een airdrop tokens hebt ontvangen die je niet zelf gekocht hebt. Het is dus de moeite om dit even na te kijken.
  5. Hier kun je de balans van je tokens vinden. Standaard zijn de tokens nog niet zichtbaar, maar door op deze knop te drukken krijg je een lijst met alle beschikbare tokens. In deze lijst kun je tokens zoeken om zichtbaar te maken (Tip: met CTRL + F (Windows) of CMD + F (macOS) kun je snel zoeken in de lijst). Via het eerder genoemde Etherscan kun je vinden welke tokens er op je adres staan en welke je dus hier zichtbaar kunt maken. Er is daarnaast nog de optie om een custom token toe te voegen.
  6. Hier zie je jouw Ethereum balans in verschillende valuta. Hier staat helaas nog niet de waarde van je tokens, maar ook die kun je vinden via Etherscan.

ETH en ERC20 tokens ontvangen in MyEtherWallet

Om munten of tokens te ontvangen kopieer je simpelweg het adres van je wallet en voer je deze in bij de dienst of wallet vanaf waar je wil verzenden. Hoe dat precies in zijn werk gaat is afhankelijk van de dienst of wallet die je gebruikt, maar het lijkt waarschijnlijk sterk op de hierop volgende verzendprocedure in MyEtherWallet.

Let op: In het kader van veiligheid is het verstandig om eerst het adres te verifiëren. Je hardware wallet laat dan het adres zien op het scherm van de Trezor. Je kunt deze vervolgens vergelijken met het adres dat je in MyEtherWallet te zien krijgt. Door dit te doen weet je zeker dat er niet met de informatie op je scherm geknoeid is en dat het aangegeven adres inderdaad bij jouw eigen wallet hoort. Je kunt deze functie vinden onder de volgende knop in het overzicht:

ETH en ERC20 tokens verzenden in MyEtherWallet
Voor het verzenden van ETH en ERC20 tokens via MyEtherWallet gebruik je het volgende deel van de interface:

1. Hier voer je het adres in waarnaar je munten of tokens wil verzenden
  2. Hier geef je de hoeveelheid aan die je wil verzenden
  3. Hier selecteer je welke munt of token je wil verzenden
  4. Hier geef je aan hoeveel gas je wil gebruiken voor een transactie. Voor het verzenden van ETH is 21000 de standaardwaarde. Voor het verzenden van tokens wordt aangeraden tussen de 50000 en 100000 gas te gebruiken. Tokens vereisen meer gas, omdat deze via een smart contract werken.
  5. Wanneer alles in order is druk je op deze knop om je transactie te verzenden.

Let op! Het is naast de Gas Limit ook belangrijk om de Gas Price in te stellen

Je kunt de Gas Price rechtsbovenin de interface aanpassen. De juiste Gas Price varieert aan de hand van de drukte op het ethereum netwerk. Op de volgende site kun je vinden wat de juiste Gas Price is om op dat moment aan te houden en wat de daaruitvolgende transactiekosten zouden bedragen:

Om meer te leren over gas en het verband tussen de Gas Limit en de Gas Price verwijzen we je door naar het volgende artikel. We zullen er binnenkort voor zorgen dat deze informatie ook in het Nederlands op onze site beschikbaar is. We gaan ook nog werken aan een Nederlandstalige uitleg voor het gebruik van ETH Gas Station.

Werken met Ethereum Classic (ETC)
MyEtherWallet werkt ook met Ethereum Classic. Als je met Ethereum Classic (ETC) wil werken kies je bij het selecteren van een derivation path voor de optie waar. "TREZOR (ETC)" staat. Je moet er daarnaast voor zorgen dat je rechtsbovenin een ETC netwerk geselecteerd hebt. Dat ziet er als volgt uit:

Let op: ETC is een andere munt dan ETH. Denk goed na wat je wil verzenden of ontvangen. Munten die naar een verkeerd adres verzonden worden zijn lastig (of niet) te herstellen.