Het instellen van Gas bij een Ethereum of ERC20 Transactie (Ledger Nano S & Blue)

Bij het verzenden van Ether (ETH) of ERC20 tokens kun je de Gas Price en Gas Limit instellen. Voor meer informatie over wat dat precies is verwijzen we je door naar het volgende artikel. Hier kun je ook meer informatie vinden over redenen om de Gas Price of Gas Limit aan te passen (bijvoorbeeld voor ICO's):

Ledger Wallet Ethereum Software

In de Ledger Wallet Ethereum software op je PC kun je de transactiekosten aanpassen in scherm vanuit waar je transacties kunt versturen. Standaard is dit uitgeschakeld, maar door op "Advanced Mode" te klikken kun je dit handmatig instellen.

Nadat je advanced mode hebt ingeschakeld veranderd het scherm en kun je handmatig de waarden voor de Gas Price en Gas Limit aanpassen. Standaard staat de Gas Price op 20.000.000.000 wei, wat overeenkomt met 20 GWEI. De Gas Limit staat in advanced mode nog niet ingesteld. Verder in dit artikel leggen we uit waar je de Gas Limit en Gas Price, afhankelijk van de situatie, op in kunt stellen.

MyEtherWallet

De Ledger Nano S en Ledger Blue ondersteunen het gebruik van MyEtherWallet. Meer informatie over het gebruik van MyEtherWallet in combinatie met je Ledger apparaat kun je vinden in het volgende artikel:

Het instellen van de Gas Price en Gas Limit in MyEtherWallet

Ook in MyEtherWallet kun je gemakkelijk de Gas Price aanpassen.

De Gas Limit kun je aanpassen bij nummer 4 in de volgende afbeelding.

De Gas Price kun je rechtsbovenin het scherm aanpassen:

Welke Gas Price moet ik gebruiken?

Wanneer je minder transactiekosten wil betalen doe je dat door de Gas Price te verlagen. Miners bepalen echter op basis van de geboden Gas Price welke transacties ze als eerste verwerken. Een hele lage Gas Price zorgt dus voor een langere transactietijd.

• Bij 40 GWEI komt je transactie doorgaans in het volgende block. (+- 15 sec)
  • Bij 20 GWEI komt je transactie doorgaans binnen een paar blocks.
  • Bij 4 GWEI komt je transactie doorgaans binnen een paar minuten door.

De prijs die ervoor zorgt dat je transactie snel wordt verwerkt verandert echter met de drukte van het netwerk. Voor actuele informatie over de beste Gas Price  en het berekenen van transactiekosten kun je het beste kijken op de volgende pagina:

Gas Limit

Met de Gas Limit geef je aan hoeveel Gas je maximaal aan een transactie wil spenderen. Deze limiet is toegevoegd zodat een contract niet per ongeluk (of expres) al je Ether op kan maken door een transactie voor eeuwig rond te sturen binnen een contract.

De hoeveelheid Gas die nodig is om een transactie te voltooien hangt af van het contract. Om een transactie of contract te laten voltooien moet je voldoende gas toevoegen om te betalen voor alle berekeningen. Doe je dit niet, dan krijg je een Out of Gas error. De transactie is in dat geval niet voltooid, maar je bent je transactiekosten wel kwijt. Bij een niet geslaagde transactie hou je verder wel gewoon de munten die je probeerde te verzenden.

Aan het eind van een transactie wordt de gas die niet gebruikt is teruggestort op je adres. Dat is alleen het geval bij een geslaagde transactie. Wanneer een transactie faalt, bijvoorbeeld omdat je munten naar een al gesloten contract (bijv. een Token Sale/ICO) stuurt, krijg je geen Gas terug.

Wat voor Gas Limit moet ik instellen?

• Een standaard ETH transactie kost 21000 Gas.
  • Voor het verzenden van tokens heb je doorgaans tussen de 50000 en 100000 gas nodig.
  • Verdere interacties met smart contracts zijn afhankelijk van de situatie. Het is handig om dit van tevoren uit te zoeken bij de makers van het smart contract waar je mee wil werken.
  • Het verhogen van de Gas Limit maakt het niet waarschijnlijker dat je transactie meegenomen wordt in het volgende block.