De Ledger Nano S en Ledger Blue ondersteunen het gebruik van MyCrypto. In dit artikel beschrijven we hoe dat precies in zijn werk gaat. Meer informatie over het gebruik en de veiligheid van MyCrypto kun je binnenkort vinden op onze Blog:

Het instellen van je Ledger
Om te werken met MyCrypto heb je de Ethereum applicatie nodig op je Ledger Nano S of Ledger Blue. Deze is standaard al aanwezig op het apparaat, maar is ook te installeren via de Ledger Manager. Voor meer uitleg over het gebruik van de Ledger Manager verwijzen we je door naar het volgende artikel:

Wanneer je de Ethereum applicatie op je Ledger hebt staan dien je deze op het apparaat te openen. Hiervoor ontgrendel je eerst je Ledger apparaat aan de hand van je pincode en navigeer je vervolgens naar de Ethereum applicatie. In de Ethereum applicatie dien je vervolgens een tweetal instellingen aan te passen. Hiervoor ga je in de Ethereum applicatie naar settings.

Allereerst dient in de settings de optie "Browser Support" op "Yes" gezet te worden. Dit zorgt ervoor dat je Ledger kan communiceren met MyCrypto.

Let op: het aanzetten van deze optie zorgt ervoor dat de reguliere Ethereum software op je PC niet meer werkt. Indien je later weer de Ethereum software wil gebruiken dien je deze optie dus weer uit te zetten.

Indien je met MyCrypto tokens wil gaan verzenden dien je hiernaast ook de optie "Contract Data" op "Yes" te zetten.

Waar vind ik MyCrypto?
Om MyCrypto te gebruiken ga je in je internetbrowser naar de volgende link. In Chrome en Opera werkt MyCrypto standaard naar behoren. In Firefox en Safari dien je eerst een Universal 2nd Factor (U2F) browser extensie te installeren.

Let op! Controleer altijd de URL en het veiligheidscertificaat. Dit dient er als volgt uit te zien:

Phishing sites kunnen geen toegang krijgen tot je private keys. Ze kunnen echter wel het adres waar je een transactie naartoe wil verzenden aanpassen. Normaliter zou je dit ondervangen door het adres dat op je hardware wallet verschijnt te confirmeren (bij de Digital Bitbox kan dit door deze te koppelen aan je mobiele telefoon). Echter, bij het verzenden van ERC20 tokens heb je deze functionaliteit vooralsnog niet. Het adres dat op je hardware wallet verschijnt ter confirmatie is in dat geval het adres van het token contract en niet het adres waarnaar je wil verzenden. Bovendien krijg je het aantal tokens dat je wil verzenden ook niet te zien. Om deze reden is het erg belangrijk om te bevestigen dat je je niet op een phishing site bevindt. Daarnaast is het natuurlijk altijd verstandig om een kleine transactie te doen als test alvorens je grote bedragen gaat verzenden.

Inloggen op MyCrypto
Op de pagina van MyCrypto kun je nu inloggen met je Ledger. Zorg er allereerst voor dat je van het Ethereum netwerk gebruikmaakt. Dit is in principe standaard, maar je kunt het rechtsboven instellen of controleren. Het ziet er als volgt uit:

Wanneer dit goed staat ingesteld ga je in het hoofdscherm naar "Send Ether & Tokens".

In het volgende menu selecteer je vervolgens "Ledger Wallet" en klik je daarna op "Connect to Ledger Wallet". Deze knop werkt alleen wanneer je Ledger ontgrendeld is, de Ethereum applicatie op het apparaat geopend is en de eerder beschreven optie "Browser Support" op "Yes" staat.

Vervolgens dien je een derivation path en een adres te selecteren om mee te werken. Als derivation path kies je de optie waarbij "Ledger (ETH)" staat. Wat betreft het kiezen van een adres ben je vrij in je keuze, maar voor je eigen overzicht is het handig om, met name tokens, niet te veel te verspreiden. Het eerste adres is hetzelfde adres als in de reguliere Ledger Wallet Ethereum software.

Let op: voor het verzenden van tokens worden transactiekosten in ETH gerekend. Wanneer je tokens vanaf je Ledger wil verzenden heb je dus op dat adres ook ETH nodig om de transactiekosten te betalen.

Wanneer je zowel het juiste pad alsook een adres hebt geselecteerd klik je weer op "Unlock your Wallet".

Het overzicht in MyCrypto
Nu je jouw Ledger hebt verbonden met MyCrypto zie je aan de rechterzijde een overzicht van de munten op jouw adres.

1. Hier staat het adres van je wallet
  2. Hier staat de ETH balans van je adres
  3. Hier staat een link naar de Etherscan en Ethplorer pagina van jouw adres. Je kunt via deze pagina's kijken welke tokens er op je adres staan. Het kan zijn dat je via een airdrop tokens hebt ontvangen die je niet zelf gekocht hebt. Het is dus de moeite om dit even na te kijken.
  4. Hier kun je de balans van je tokens vinden. Standaard zijn de tokens nog niet zichtbaar, maar door op deze knop te drukken krijg je een lijst met alle beschikbare tokens. In deze lijst kun je tokens zoeken om zichtbaar te maken (Tip: met CTRL + F (Windows) of CMD + F (macOS) kun je snel zoeken in de lijst). Via het eerder genoemde Etherscan kun je vinden welke tokens er op je adres staan en welke je dus hier zichtbaar kunt maken. Er is daarnaast nog de optie om een custom token toe te voegen.
  5. Hier zie je jouw Ethereum balans in verschillende valuta. Hier staat helaas nog niet de waarde van je tokens, maar ook die kun je vinden via Etherscan.

ETH en ERC20 tokens ontvangen in MyCrypto
Om munten of tokens te ontvangen kopieer je simpelweg het adres van je wallet en voer je deze in bij de dienst of wallet vanaf waar je wil verzenden. Hoe dat precies in zijn werk gaat is afhankelijk van de dienst of wallet die je gebruikt, maar het lijkt waarschijnlijk sterk op de hierop volgende verzendprocedure in MyCrypto.

Let op: In het kader van veiligheid is het verstandig om eerst het adres te verifiëren. Je hardware wallet laat dan het adres zien op het scherm van de Ledger. Je kunt deze vervolgens vergelijken met het adres dat je in MyCrypto te zien krijgt. Door dit te doen weet je zeker dat er niet met de informatie op je scherm geknoeid is en dat het aangegeven adres inderdaad bij jouw eigen wallet hoort. Je kunt deze functie vinden onder de volgende knop in het overzicht:

ETH en ERC20 tokens verzenden in MyCrypto
Voor het verzenden van ETH en ERC20 tokens via MyCrypto gebruik je het volgende deel van de interface:

1. Hier voer je het adres in waarnaar je munten of tokens wil verzenden
  2. Hier geef je de hoeveelheid aan die je wil verzenden
  3. Hier selecteer je welke munt of token je wil verzenden
  4. Hier geef je aan hoeveel gas je wil gebruiken voor een transactie. Voor het verzenden van ETH is 21000 de standaardwaarde. Voor het verzenden van tokens wordt aangeraden tussen de 50000 en 100000 gas te gebruiken. Tokens vereisen meer gas, omdat deze via een smart contract werken.
  5. Wanneer alles in order is druk je op deze knop om je transactie te verzenden.

Let op! Het is naast de Gas Limit ook belangrijk om de Gas Price in te stellen

Je kunt de Gas Price rechtsbovenin de interface aanpassen. De juiste Gas Price varieert aan de hand van de drukte op het ethereum netwerk. Op de volgende site kun je vinden wat de juiste Gas Price is om op dat moment aan te houden en wat de daaruitvolgende transactiekosten zouden bedragen:

Om meer te leren over gas en het verband tussen de Gas Limit en de Gas Price verwijzen we je door naar het volgende artikel. We zullen er binnenkort voor zorgen dat deze informatie ook in het Nederlands op onze site beschikbaar is. We gaan ook nog werken aan een Nederlandstalige uitleg voor het gebruik van ETH Gas Station.

Werken met Ethereum Classic (ETC)
MyCrypto werkt ook met Ethereum Classic. Als je met Ethereum Classic (ETC) wil werken kies je bij het selecteren van een derivation path voor de optie waar. "Ledger (ETC)" staat. Je moet er daarnaast voor zorgen dat je rechtsbovenin een ETC netwerk geselecteerd hebt. Dat ziet er als volgt uit:

Let op: ETC is een andere munt dan ETH. Denk goed na wat je wil verzenden of ontvangen. Munten die naar een verkeerd adres verzonden worden zijn lastig (of niet) te herstellen.