Hoe installeer en gebruik ik Dash op mijn Ledger Nano S of Ledger Blue?

Dash installeren en gebruiken op je Ledger Nano S of Ledger Blue
Om Dash transacties te maken met je Ledger heb je het volgende nodig:

• Een computer met de Bitcoin applicatie geïnstalleerd in je Chrome Browser
  • Een Ledger Nano S of Ledger Blue met de laatste firmware
  • De Dash applicatie op je Ledger Nano S of Ledger Blue

De Chrome browser kun je hier downloaden:

Wanneer je Chrome hebt geïnstalleerd kun je hier de Bitcoin software voor je PC vinden:

De Dash applicatie voor je Ledger apparaat kun je vinden in de Ledger manager. Hierin kun je ook de firmware updaten. De Ledger Manager kun je hier vinden:

Voor hulp bij het gebruiken van de Ledger Manager verwijzen we je door naar het volgende artikel:

Wanneer je de Bitcoin applicatie in de Chrome browser en de Dash applicatie op je Ledger apparaat hebt geïnstalleerd doorloop je de volgende stappen om met Dash te gaan werken:

1. Sluit je Ledger Apparaat aan en ontgrendel deze door middel van de pincode
  2. Open de Dash applicatie op je Ledger apparaat
  3. Ga naar settings in de Dash applicatie op je Ledger apparaat en zorg ervoor dat de optie "Browser Support" is uitgeschakeld.
  4. Controleer of er geen andere Ledger software open staat op je PC (bijv. de Ledger Manager). Sluit deze af wanneer dat wel het geval is.
  5. Start de Bitcoin & Altcoins Chrome App op je PC
  6. Je Dash wallet opent.

In de applicatie kun je nu met Bitcoin Cash werken. Je krijgt in eerste instantie het volgende scherm.

Let op: Controleer goed dat je daadwerkelijk in je Dash wallet zit. Dit kun je controleren door te kijken of er bij de balans (4.) Dash staat. Het is bij sommige munten mogelijk om naar adressen van een andere munt te verzenden (bijv. BTC naar LTC). Dit kan er echter voor zorgen dat je je munten kwijtraakt. Het is dus van groot belang dat je goed controleert waar je mee bezig bent.

1. Gebruik je voor het verzenden van Dash
  2. Gebruik je voor het ontvangen van Dash
  3. Geeft verschillende instellingen zoals de transactiekosten die je wenst te betalen en in welke valuta je balans weergegeven dient te worden
  4. Toont jouw Dash balans

Het verzenden van Dash
Om Dash te verzenden klik je op de knop "Send", aangegeven met 1. in de vorige afbeelding. Je krijgt dan het volgende scherm te zien:

1. Hier vul je in hoeveel Dash je wenst te versturen
  2. Hier vul je het adres in waar je de Dash naartoe wenst te versturen
  3. Hier selecteer je de account waarvan je de Dash wenst te versturen
  4. Hier selecteer je de transactiekosten die je wenst te betalen. Meer transactiekosten zorgen ervoor dat je transactie sneller wordt verwerkt. Je kunt de standaardinstelling aanpassen bij de knop "Settings" in het hoofdscherm.
  5. Hier krijg je een overzicht van de kosten van je transactie en het bedrag dat je gaat verzenden.
  6. Door op "Send" te drukken bevestig je de transactie en verstuur je deze naar het netwerk.
  7. Je dient nu de transactie te bevestigen op je Ledger apparaat.
    Let op: kijk goed na op je Ledger apparaat of de informatie klopt. De transactieinformatie op je PC zou mogelijk veranderd kunnen zijn door kwaadwillende personen. De transactieinformatie op je Ledger apparaat klopt echter altijd. Je dient deze informatie dus goed met elkaar te vergelijken om er zeker van te zijn dat jouw transactie naar het juiste adres gaat en de juiste hoeveelheid omvat.

Het ontvangen van Dash

Om Dash te ontvangen druk je op "Receive", aangegeven met 2. in de afbeelding van het hoofdscherm. Je krijgt dan het volgende scherm te zien:

1. Hier kun je een bedrag invullen dat je wenst te ontvangen. Door hier een bedrag in te vullen past de QR-code (4.) zich aan. De QR code kun je dan aan iemand geven zodat die persoon direct alle gewenste informatie voor een transactie krijgt. Deze functie hebben de meeste gebruikers waarschijnlijk niet nodig. Voor het overmaken van Dash, bijvoorbeeld bij aankoop daarvan of bij het verzenden vanaf een exchange, is enkel het adres nodig.
  2. Hier kun je aangeven naar welke account de Dash verzonden moeten worden. Het adres past zich hierop aan.
  3. Hier kun je jouw ontvangstadres vinden. Dit is doorgaans het enige wat je nodig hebt. Koop je Dash of wil je bijvoorbeeld Dash overmaken vanaf een exchange, dan dien je dit adres in te vullen. De hoeveelheid Dash die je wenst te kopen of verzenden kun je aangeven bij de dienst waar je Dash koopt of de exchange waarvandaan je Dash wilt verzenden.
  4. Hier zie je de QR code die je kunt delen met iemand anders om diegene gelijk alle transactieinformatie (hoeveelheid munten en het adres) te geven.

Let op: Zorg ervoor dat je het ontvangstadres verifieert! Bij een geïnfecteerde computer kan de informatie op je PC scherm onbetrouwbaar zijn.

Zorg ervoor dat je via de Ledger Manager de laatste versie van de applicatie van de munt waar je mee wil werken op je Ledger apparaat hebt staan. Voor extra uitleg over het gebruik van de Ledger Manager verwijzen we je door naar het volgende artikel:

Als je de laatste versie van de app van de munt waar je mee wilt werken op je Ledger apparaat hebt staan wordt je, wanneer je in de bovenste balk in de Bitcoin & Altcoins applicatie naar "Receive" navigeert, gevraagd om je ontvangstadres te verifiëren. Klik op "Display Address on Device". Je krijgt vervolgens op het scherm van je hardware wallet het adres te zien. Door dit adres te vergelijken met het adres op je scherm kun je zeker weten dat er niet met de informatie op je scherm is geknoeid en dat het aangegeven adres inderdaad bij je eigen wallet hoort. De informatie die je op het scherm van je Ledger te zien krijgt kan niet beïnvloed worden door malafide software op je PC en is dus altijd te vertrouwen.

Het volgende screenshot is een voorbeeld uit de BTC wallet, maar afgezien van de referenties naar BTC ziet dat er in andere wallets die de Bitcoin & Altcoins software gebruiken hetzelfde uit.