Hoe installeer en gebruik ik Ethereum Classic (ETC) op mijn Ledger Nano S of Ledger Blue?

Ethereum Classic installeren en gebruiken op je Ledger Nano S of Ledger Blue
Om Ethereum Classic transacties te maken met je Ledger heb je het volgende nodig:

• Een Ledger Nano S of Ledger Blue met de laatste firmware
  • Een computer met de Ethereum applicatie geïnstalleerd in je Chrome Browser
  • De Ethereum Classic applicatie op je Ledger Nano S of Ledger Blue (deze staat standaard op het apparaat)

De Chrome browser kun je hier downloaden:

Wanneer je Chrome hebt geïnstalleerd kun je hier de Ethereum applicatie vinden:

Via de Ledger Manager kun je de Ethereum wallet op je Ledger zetten. Hier kun je ook de firmware updaten.

Voor hulp bij het gebruiken van de Ledger Manager verwijzen we je door naar het volgende artikel:

Zodra deze apps zijn geïnstalleerd, kun je verder.

1. Sluit je Ledger apparaat aan op je computer en ontgrendel deze door middel van de pincode.
  2. Open de Ethereum applicatie op je Ledger apparaat
  3. Ga naar settings in de Ethereum applicatie en zorg ervoor dat de optie "Browser Support" is uitgeschakeld.
  4. Controleer of er geen andere Ledger App geopend is (bijv. de Ledger Manager). Sluit deze af wanneer dat wel het geval is.
  5. Start de Ethereum Chrome app op je PC en start de Ethereum Classic chain. Klik op 'Remember my choice' indien je van plan bent voortaan alleen Ethereum Classic te gebruiken.

Je Ethereum Classic Wallet zal na synchronisatie openen en ziet er zo uit:

1. Gebruik je voor het verzenden van Ethereum Classic.
  2. Gebruik je voor het ontvangen van Ethereum Classic.
  3. Gebruik je om van blockchain te wisselen, als je bijvoorbeeld van Ethereum Classic (ETC) gebruik wilt maken.
  4. Hiermee kun je de wallet refreshen.
  5. Hier kun je zien hoeveel Ether je op dit moment in je wallet hebt zitten.
  6. Hier kun je je recente transacties bekijken.

Het verzenden van Ethereum Classic (ETC)
Om Ethereum Classic te verzenden klik je op het 'pijltje omhoog', aangegeven met een 1 in de vorige afbeelding. Dan krijg je dit scherm:

1. Hoeveelheid Ethereum Classic die je wilt versturen.
  2. Het adres waar je het naar toe wilt versturen.
  3. Gas Limit is het maximale wat je voor je transactie wilt betalen, dit is standaard 21000.
  4. Gas Price is hoeveel Ether je per Gas betaalt. De transactiekosten worden bepaald door Gas Price en Gas Limit met elkaar te vermenigvuldigen.
  5. De hoeveelheid Ether die je wilt versturen + transactiekosten.
  6. Door hier op te klikken kun je je Gas Limit aanpassen. Je kunt niet te weinig invoeren, omdat er een minimaal aantal Gas nodig is. Meer Gas invullen zorgt dat je het verschil teruggestort krijgt. Daarom raden we je aan om 21000 te laten staan.

Door op "Send" te drukken bevestig je de transactie en verstuur je deze naar het netwerk. Je dient nu de transactie te bevestigen op je Ledger apparaat.
Let op: kijk goed na op je Ledger apparaat of de informatie klopt. De transactiedata op je PC zou mogelijk veranderd kunnen zijn door kwaadwillende personen. De transactiedata op je Ledger apparaat klopt echter altijd. Je dient deze informatie dus goed met elkaar te vergelijken om er zeker van te zijn dat jouw transactie naar het juiste adres gaat en de juiste hoeveelheid omvat.

Het ontvangen van Ethereum Classic (ETC)
Om Ethereum Classic te ontvangen druk je op het 'pijltje omlaag', aangegeven met 2. in de afbeelding van het hoofdscherm. Je krijgt dan het volgende scherm te zien:

1. Hier zie je de QR code die je kunt delen met iemand anders om diegene gelijk alle informatie over de transactie (hoeveelheid munten en het adres) te geven.
  2. Hier kun je kiezen of je gebruik wilt maken van een HEX of IBAN adres. Zowel de HEX als IBAN adressen kunnen beide zonder problemen gebruikt worden. IBAN (ook wel ICAP genoemd) adressen zijn veiliger om te gebruiken omdat ze een extra checksum hebben voor het controleren van typefouten in adressen. HEX adressen hebben deze controle nog niet. IBAN adressen zijn nog niet overal te gebruiken, dus vaak ben je genoodzaakt voor HEX te kiezen.
  3. Via deze knop kun je de QR code delen via e-mail.
  4. Met deze knop kun je de QR code printen.
  5. Hier zie je het adres waar ETC naar gestuurd kan worden.

Let op: het is verstandig om je ontvangstadres te verifiëren voordat je munten naar dat adres stuurt.
In de standaard Ethereum software is vooralsnog geen mogelijkheid om het ontvangstadres te verifiëren. Dit staat wel in de planning. Het is al wel mogelijk om dit via MyEtherWallet te doen. Voor een uitgebreide uitleg over het werken met MyEtherWallet in combinatie met je Ledger apparaat verwijzen we je door naar het volgende artikel:

Als het werken met MyEtherWallet duidelijk voor je is, dan is het verifieren van je ontvangstadres heel simpel. In het overzicht kun je de volgende knop vinden om je ontvangstadres te tonen op je Ledger apparaat. Vergelijk het adres op het scherm van je apparaat met het adres op het scherm van je PC om te bevestigen dat er niet met de informatie op je scherm geknoeid is en dat het weergegeven adres inderdaad bij jouw wallet hoort.