Hoe installeer en gebruik ik Ripple (XRP) op mijn Ledger Nano S of Ledger Blue?

Let op: volgens het protocol van Ripple heb je altijd minimaal 20 xrp op je balans nodig. Wanneer je transacties doet, behoudt dan minimaal dit bedrag in je wallet.

Om Ripple transacties te maken met je Ledger heb je het volgende nodig:

• Een computer met de Ripple applicatie
  • Een Ledger Nano S of Ledger Blue met de laatste firmware
  • De Ripple wallet op je Ledger Nano S of Ledger Blue

De Chrome browser kun je hier downloaden:

Wanneer je Chrome hebt geïnstalleerd kun je hier de Ripple applicatie vinden:

Via de Ledger Manager kun je de Ripple wallet op je Ledger zetten. Hier kun je ook de firmware updaten.

Voor hulp bij het gebruiken van de Ledger Manager verwijzen we je door naar het volgende artikel.

1. Sluit je Ledger apparaat aan en ontgrendel deze door middel van de pincode.
  2. Open de Ripple applicatie op je Ledger apparaat.
  3. Ga naar settings in de Ripple applicatie op je Ledger en zorg ervoor dat de optie "Browser Support" is uitgeschakeld.
  4. Controleer of er geen andere Ledger App geopend is (bijv. de Ledger Manager). Sluit deze af wanneer dat wel het geval is.
  5. Start de Ripple app op je PC.
  6. Je Ripple wallet opent.

In de applicatie kun je nu met Ripple werken. Je krijgt in eerste instantie het volgende scherm.

Let op: Controleer goed dat je daadwerkelijk in je Ripple wallet zit. Dit kun je controleren door te kijken of er bij de balans (4) Ripple staat. Het is mogelijk dat je interacteert met de verkeerde blockchain op het moment dat je je munten verstuurt. Dit kan er voor zorgen dat je je munten kwijtraakt. Het is dus van groot belang dat je goed controleert waar je mee bezig bent.

1. Gebruik je voor het verzenden van XRP.
  2. Gebruik je voor het ontvangen van XRP.
  3. Hiermee kun je de wallet refreshen.
  4. Toont jouw XRP balans.
  5. Hier kun je je recente transacties bekijken.

Het verzenden van Ripple (XRP)
Om XRP te verzenden klik je op de knop "Send", aangegeven met '1' in de vorige afbeelding. Je krijgt dan het volgende scherm te zien:

1. Hier vul je in hoeveel Ripple je wenst te versturen.
  2. Hier vul je het adres in waar je de Ripple naartoe wenst te versturen.
  3. De kosten voor de transactie, dit getal kan stijgen als er een ongebruikelijk grote hoeveelheid transacties gaande zijn op het netwerk.
  4. Hier krijg je een overzicht van de kosten van je transactie en het bedrag dat je gaat verzenden.
  5. Door hier op te klikken kun je een tag instellen. Hier kun je meer lezen over wat dat inhoudt.

Door op "Send" te drukken bevestig je de transactie en verstuur je deze naar het netwerk. Je dient nu de transactie te bevestigen op je Ledger apparaat.

Let op: kijk goed na op je Ledger apparaat of de informatie klopt. De transactieinformatie op je PC zou mogelijk veranderd kunnen zijn door kwaadwillende personen. De transactieinformatie op je Ledger apparaat klopt echter altijd. Je dient deze informatie dus goed met elkaar te vergelijken om er zeker van te zijn dat jouw transactie naar het juiste adres gaat en de juiste hoeveelheid omvat.

Het ontvangen van XRP

Om XRP te ontvangen druk je op "Receive", aangegeven met '2' in de afbeelding van het hoofdscherm. Je krijgt dan het volgende scherm te zien:

1. Hier zie je de QR code die je kunt delen met iemand anders om diegene gelijk alle informatie over de transactie (hoeveelheid munten en het adres) te geven.
  2. Hier zie je het adres waar Ripple naar gestuurd kan worden. Dit is doorgaans het enige wat je nodig hebt. Koop je Ripple of wil je Ripple overmaken vanaf een exchange, dan dien je dit adres in te vullen. De hoeveelheid Ripple die je wenst te kopen of verzenden kun je aangeven bij de dienst waar je Ripple koopt of de exchange waarvandaan je Ripple wil verzenden.
  3. Met deze knop kun je de QR code printen.
  4. Via deze knop kun je de QR code delen via e-mail.

Ontvangstadres verifiëren voor Ripple

Op moment van schrijven is het helaas nog niet mogelijk om het ontvangstadres te verifiëren in de Ripple wallet software. Je kunt dit tot op zekere hoogte ondervangen door eerst een klein bedrag naar het weergegeven adres te sturen. Als eerste controleer je of dit bedrag goed is aangekomen. Vervolgens controleer je dit nogmaals op een andere computer. De kans dat beide computers geïnfecteerd zijn is aanzienlijk kleiner, maar het is niet onmogelijk. Ledger is van plan in de volgende software updates ondersteuning voor ontvangstadresverificatie toe te voegen.